İç mekanlarda yetiştirilebilen alev kılıcı çiçeği (vriesea), koyu yeşil yaprakları ve çiçekleri ile evinizin veya ofisinizin ambiyansını değiştirecek bitki çeşitlerinden biridir. Anavatanı Brezilya olan bu çiçek, bromeliaceae familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Alev kılıcı çiçeği gerek çiçeklerinin rengi ve yapısıyla gerekse küçük boyutları ile iç mekanların favori çiçeklerinden biridir.

Açık havada da yetiştirilebilen alev kılıcı çiçeğini ister açık alanda ister iç mekanda yetiştirebilirsiniz.

Alev Kılıcı Çiçeği Nedir?

Koyu yeşil yapraklara sahip alev kılıcı çiçeği, enine koyu kahverengi şeritli, sert, uç kısmı aşağı doğru kıvrık yaprakları ile dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Çiçekleri ise sarı örtü yapraklara sahip süs bitkisidir.

Bilimsel adı Vriesea Splendens olan altın kılıç çiçeği, bromeliaceae familyasına ait bir bitkidir. Bulunduğu ortama görsel şölen sunan alev kılıcı çiçeği, 61 cm’lik boyu ile ev veya ofis gibi kapalı alanlarda yetiştirmek için uygun bir bitkidir.

Alev Kılıcı Çiçeğinin Latincesi

Alev kılıcı çiçeğinin Latincesi Vriesea Carinata’dır.

Alev Kılıcı Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Geniş kemerli yaprakları zebra görünümüne sahiptir. Alev kılıcı çiçeğinin yaprakları 15 cm uzunluğa kadar büyür. Yeşilliklerin üzerinde yükselen uzun çiçek kısmı ise kılıç ve düz bir görünüme sahiptir.

· Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan alev kılıcı çiçeği, evde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir.

· Hava akımlarından kolay etkilendiği için alev kılıcı çiçeğini, çok soğuk ve sıcak havalardan korumanız yararlı olacaktır.

· Genellikle yaz aylarında çiçek açan bu bitkiyi yetiştirdiğiniz odanın sıcaklığının 15°C’nin altında olmamasına dikkat etmelisiniz.

· Alev kılıcı çiçeğinin yetiştirildiği odanın nem seviyesine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

· Alev kılıcı çiçeği, uç kısımlara doğru sivrilen yaprak yapısına sahiptir.

Alev Kılıcı Çiçeği (Vriesea) Bakımı Nasıl Yapılır?

Alev kılıcı çiçeğinin bulunduğu ortamın direkt olarak güneş ışığı almamasına özen göstermek çiçeğin gelişimi açısından yararlı olacaktır. Günlük birkaç saat güneş ışığı alması yeterli olacaktır. Bitkinin sağlıklı bir şekilde çiçeklenmesi için 24°C ideal sıcaklıktır. Çiçeklenmeden sonra ise bitkinin bulunduğu odanın sıcaklığını 18°C’nin üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Oda sıcaklığı değişikliklerinden çabuk etkilenen alev kılıcı çiçeğini ani sıcaklık değişimlerinden korumanız yararlı olacaktır.

Zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen alev kılıcı çiçeği bitkisine yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Aksi takdirde bitki çürüyecektir. Odanın nem dengesinin korunması bitkinin gelişimi açısından önemlidir.

Alev kılıcı çiçeğinin bulunduğu saksının veya vazonun iki veya üç haftada bir boşaltılması ve değiştirilmesi gereken su ile doldurulması gerekir. Toprağın üst kısmı, hafif bir biçimde kuruduğunda sulamanız yararlı olacaktır. Ancak bitkiyi çürütmemek adına çok sulamaktan kaçınmalısınız. Yaz aylarında haftada 3 veya 4 kez sulayabileceğiniz alev kılıcı çiçeği, kış aylarında ise oda sıcaklığında su ile az sulanmalıdır.

Alev kılıcı çiçeği, neme ihtiyaç duyduğundan drenaj delikleri yeterli olan bir saksı kullanmanız önemlidir. Zaman zaman bitkinin yapraklarını sprey ile nemlendirebilirsiniz.

Alev Kılıcı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Yetiştirilmesi çok zor olmayan alev kılıcı bitkisini, soğuk olmayan alanlarda muhafaza edebilirsiniz. Gün boyunca 1-2 saat güneş ışığı alması yeterli olacaktır. Nisan ayında çoğaltabileceğiniz alev kılıcı çiçeğinin bir kısmını köklerinden ayırabilirsiniz. Ancak yetiştirmek amacıyla ayırdığınız bitki köklerini, vakit kaybetmeden başka bir saksıya dikmelisiniz. Bu sayede kökten ayrılan bitki, kısa sürede büyüyerek çiçek açacaktır.