Guzmanya Çiçeği (Guzmania Lingulata) ev bitkileri arasında oldukça sevilen bir bitkidir. Guzmanya bitkisi, hoş görüntüsüyle iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir. Özel ilgi ve bakım isteyen guzmanya çiçeği ev dekorasyonuna ferahlık katar. Turuncu ve kırmızı renkli çiçekleriyle dikkat çeken guzmanya çiçeği, doğru bakıldığı takdirde uzun ömürlü bakılabilecek çiçek türleri arasındadır. Peki, guzmanya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, guzmanya çiçeği nasıl yetiştirilir? İşte, guzmanya çiçeği hakkında merak edilenler.

Guzmanya Çiçeği Nedir?

Guzmanya çiçeği, 120’yi aşkın türü bulunan bir çiçek türüdür. Süs bitkisi olarak tercih edilen guzmanya çiçeği göz alıcı renklere sahip ve canlı duran bir çiçektir. Kırmızı yıldız çiçeği olarak da bilinir. Güney Amerika’nın batı ve kuzey dağlık kesimlerinde, Kuzey Amerika’nın güney kısımlarındaki dağlar bu çiçek türünün anavatanıdır. Guzmanya çiçeği tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar. Guzmanya çiçeği, yeşil yaprakları arasında kırmızı çiçeğiyle dikkat çeker.

Guzmanya Çiçeğinin Anlamı

Guzmanya çiçeği bolluk ve bereket anlamını taşıyan bir çiçektir. Anavatanının tropikal ormanlarının enerjisini ve ruhunu taşıyan guzmanya çiçeğinin yaşam kaynağını kendine çektiği düşünülür. İnanışa göre, guzmanya çiçeği, gökyüzü, yağmur ve güneşi bir araya getirerek enerjisini çiçeğine ve yapraklarına yönlendirir.

Guzmanya çiçeği renklerine göre guzmanya çiçeği anlamı değişir.

Pembe guzmanya çiçeği anlamı ölümsüz aşktır.

Turuncu guzmanya çiçeği anlamı önemli bir misyonu başarmaktır.

Kırmızı guzmanya çiçeği anlamı ise yaşam, enerji, doğru hayat arkadaşının bulunması olarak bilinir.

Sarı guzmanya çiçeği anlamı ise kötülük getirmeyen şans anlamı taşır.

Guzmanya Çiçeğinin Latincesi

Guzmanya çiçeğinin Latincesi Guzmania Lingulata olarak bilinir. Guzmania Lingulata ise kırmızı yıldız anlamına gelir.

Guzmanya Çiçeğinin Özellikleri

Guzmanya bitkisi ülkemizde evlerde sık yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde sıklıkla yetiştiren guzmanya çiçeğinin bakımı kolaydır.

· Bir iç mekân bitkisi olan guzmanya çiçeğinin yaprakları geniş ve yeşil renktedir.

· Guzmanya bitkisi turuncu ve kırmızı renkli çiçeklere sahiptir.

· Guzmanya çiçeği 6 aya kadar canlı olarak yaşayabilir.

· Yarı aydınlık yerleri seven bu bitki, hafif güneşli veya yarı gölgeli yerlerde yetiştirilmelidir. Doğrudan güneş alan yerde bekletilmemelidir.

· Guzmanya çiçeği nemli topraktan hoşlanır. Bahar ve yaz aylarında güneşin yoğunluğunun artmaya başlamasıyla birlikte haftada iki kez sulamak yeterlidir.

Guzmanya Çiçeğinin Faydaları

Süs bitkisi olarak tercih edilen guzmanya çiçeği faydaları bakımından zengindir.

· Guzmanya çiçeği vücudun genel durumunun iyileşmesi ve depresyondan kurtulmaya yardımcı olur.

· Bulunduğu ortamdaki kişileri rahatlatır, ortama enerji verir.

· Her ortama rahatlıkla uyum gösterir.

· Uyku düzeninin sağlanmasında etkilidir.

· Guzmanya çiçeği iç mekanlara enerji ve denge sağlar.

· Ortama uyum sağlayan guzmanya çiçeği enerji akışı sağlayarak ortamdaki havayı değiştirir.

· Guzmanya çiçeğinin ayrıca stresi azalttığı ve enerji verdiği düşünülür.

· Guzmanya çiçeği iç mekân dekorasyonlarına dinginlik kazandırır.

Guzmanya Çiçeğinin Bakımı

Guzmanya çiçeği bakımı veya kırmızı yıldız çiçeği bakımı sıklıkla araştırılır. Guzmanya çiçeği aydınlık ve havadar ortamlarda rahat büyür. Guzmanya çiçeği doğrudan güneş ışığı sevmez. Filtrelenmiş güneş ışığı kullanmak gerekir. Guzmanya çiçeğinin bulunduğu mekan düzenli şekilde havalandırılmalıdır. Guzmanya bitkisinin gövdesi devamlı ışık alan yöne doğru eğilim gösterir. Bu eğilmeyi önlemek için bitkinin ayda bir kez yönünü değiştirmek gerekir.

Guzmanya çiçeği çok aşırı sıcak veya aşırı soğuk yerleri sevmez. Guzmanya çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için yaklaşık 15 derece olması gerekir.

Guzmanya çiçeği yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir. Guzmanya çiçeğine yeterli miktarda ışık ve su verilmediğinde yaprakları dökülür. Yaprakları sarardığında kendiliğinden dökülür. Yaşlanan alt yapraklar dökülür ve yeni yapraklar oluşmaya başlar.

Hava akımları sırasında guzmanya çiçeğinin yapraklarında kurumalar oluşabilir. Bunun için bitkinin hava akımlarına karşı korunması gerekir. Guzmanya çiçeğinin sağlığı için yılda bir kere vitamin takviyesi yapılması yeterli olacaktır.

Guzmanya çiçeğinin sulamasının doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Aşırı veya yetersiz sulanması çiçekte çürümeye neden olabilir.

Guzmanya Çiçeği Sulaması

Guzmanya çiçeği sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Toprağı nemliliğini kaybetmeye başladığında sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işlemi sırasında su, çiçek kısmından ziyade yaprak kısmına doğru dökülmelidir. Sulama işleminde kullanılan suyu oda sıcaklığı standartlarında olması oldukça önemlidir.

Sulama işleminin kireçsiz su ile yapılması önemlidir. Dinlenmiş veya içme suyu ile sulama işlemi yapılabilir.

Yaz aylarında toprağın nemini kontrol ederek sulama yapılmalıdır. Toprak kuru ise aşırı su dökmeden 1 su bardağı civarında su dökülmesi yeterli olacaktır. Kış aylarında ise daha az sulanması gerekir. Toprağın her tarafına suyu ulaştırmak gerekir. Sulama işleminin belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde yapılması son derece önemlidir.

Guzmanya çiçeği soldu ise su verilmelidir. Saksı içerisinde yeterli miktarda toprak olmadığında guzmanya bitkisi solar. Guzmanya çiçeği kurudu ne yapmalıyım sorusuna ise aşırı su vermeden takribi 1 su bardağı kadar su vermek yeterli olacaktır.

Guzmanya Çiçeğinin Budanması

Guzmanya çiçeğinin solan ve yaşlanan yapraklarından arınması için budama yapılması gerekir. Çürüyen yaprakların makas yardımı ile kesilip şekillendirilmesi gerekir. Budanmış kısmın havaya maruz kalmaması için mum kullanılabilir.

Guzmanya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Guzmanya çiçeği nasıl çoğaltılır sorusu en sık sorulan sorular arasındadır. Guzmanya çiçeği, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Guzmanya çiçeği kök dibinden yavru veren bir çiçek türüdür. Guzmanya çiçeğinin yavrusunun ayrılmasıyla çoğaltma işlemi gerçekleştirilir. Bu çiçeği çoğaltmak için en uygun aylar, nisan ve mayıs aylarıdır. Guzmanya çiçeği kök dibinden yavru vermesi halinde yavru, kökten alınır. Kökten ayrılan guzmanya, hemen başka bir saksının içine dikilir ve çok az su verilir. Yavru, kök salınımını 10 gün içerisinde gerçekleştirir. Büyüme evresine geçen yavrunun gelişimi oda sıcaklığında problemsiz sürebilir.

Guzmanya Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı?

Guzmanya çiçeği saksı değişiminde bitkinin bulunduğu saksıdan 1 numara daha büyük olanı tercih edilmelidir. Bitki saksısını büyütmek, bitkinin hızlı gelişmesini sağlamaz. Büyük saksıda yalnızca bitkinin kökleri hızlı gelişir. Saksı değişiminde perliti bol, torf karışımı topar kullanımı gerekir. Torf karışımı bulunmayan toprak türü, susuz kaldığında bitki köklerini sıkar, bitkinin gelişimini ve sağlığını etkiler.

Guzmanya Çiçeği Neden Solar?

Guzmanya çiçeği aşırı sulanması halinde çürümeye başlar ve solar. Saksı altında delik olmaması durumunda verilen suyun alt kısımdan tabağa dökülemez. Kökler su içinde kalır, bu nedenle çürüyüp solar. Çiçeğin solmasının bir diğer nedeni de saksı içerisinde yeteri kadar toprak olmamasıdır. Bitki, aşırı soğukta kaldığında yaprakları solmaya başlar. Guzmanya bitkisi ayrıca güneş ışığına doğrudan maruz kaldığında kurur.

Evde Guzmanya Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılır mı?

Evde guzmanya çiçeği yetiştiriciliği yapılabilir. Evde yetiştirilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Guzmanya çiçeği ocak, şubat ve mart ayında güneş ışığını doğrudan almalıdır. Gece saatlerinde ise serin ve havadar yerlerde bulunmalıdır. Nisan ve kasım ayları arasında filtrelenmiş güneş ışığı görmelidir. Bitkiye çok fazla güneş ışığı gelmemelidir. Bitki, sıklıkla havalandırılmalıdır.

Guzmanya Çiçeğinin Yaprakları Sarardı, Ne Yapmalıyım?

Bakımı oldukça kolay olan guzmanya çiçeğine doğru bakım yapılmadığı takdirde farklı hastalıkların görülmesi söz konusu olacaktır. Yetersiz sulama ve bakım guzmanya çiçeğinin yapraklarını soldurur ve sarartır. Doğru ve düzenli biçimde sulanan guzmanya çiçeklerinin hastalanması önemli ölçüde engellenecektir.

Guzmanya Çiçeğinin Rengi Soldu, Ne Yapmalıyım?

Guzmanya çiçeğinin solan çiçek ve yapraklarının düzenli olarak temizlenmesi ve bitkinin geneline yayılmasının önlenmesi gerekir. Sararan kısımların kesilmesi solma ve çürümenin ilerlemesini engelleyecektir. Bitkiyi kaplayan bir sorun olduğu takdirde bitki için elverişli olan kimyasal ilaçlardan faydalanmak gerekir.

Guzmanya Çiçeğinde Hangi Hastalıklar Görülür?

Guzmanya çiçeğinde bazen çeşitli bitki bitleri görülebilir. Bitkide bit görülmemesi durumunda bile haftada bir yaprakların ıslak bezle silinmesi gerekir. Bu durum yaprak gelişimi adına da önemlidir. Kök kısmında oluşan çürümeler yanlış bakım ve gereksiz sulamalar nedeniyle oluşur.