Salon palmiyesi, iç mekanda tropik rüzgarlar estiren bir ev bitkisidir. Ev ve ofis ortamında sıklıkla tercih edilen dekor bitkileri arasında yer alan salon palmiyesi, birbirinden farklı isimleri ile tanınır. Areka palmiyesi ya da dağ palmiyesi isimleri ile de bilinen salon palmiyesi, tropikal kuşakların en yaygın bitkisidir. Sıcak ve nemli ortamlarda yetişebilen bu bitki, ülkemizde özellikle son zamanlarda sıkça tercih edilir. Bulunduğu mekanın havasını değiştiren salon palmiyesi, diğer bitkilerden farklı özellikleri ile bilinir.

Salon Palmiyesi Latincesi

Salon palmiyesinin Latince ismi Chamaedorea Elegans olarak bilinir.

Salon Palmiyesi Ana Vatanı

Salon palmiyesinin anavatanı Madagaskar’dır. Palmiyegillere ait bir türdür.

Salon Palmiyesi Özellikleri

Salon palmiyesi bir diğer adı ile areka palmiyesi özellikleri bakımından dikkat çekicidir. Yeşil renkli ince ve sarkan yapraklara sahip olan areka palmiyesi, kökten uca doğru büyür. Saksıda bulunan köklere yakın yapraklar daha ufak, uca yakın yapraklar daha geniştir. Bulunduğu mekandaki kötü havayı temizleme görevini üstlenen salon palmiyesi oldukça faydalıdır. Özellikle kış mevsiminde ısıtma sistemleri ile kuruyan atmosferi nemlendirmek için doğal bir alternatiftir. Bu bitki, her mevsim yeşil kalma özelliği ile ilgi görür.

Salon Palmiyesi Bakımı

Evde salon palmiyesi bakımı için püf noktaları bulunur. Areka palmiyesi bakımı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Salon palmiyesi bakımında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

· Salon palmiyesinin büyüme hızı aldığı güneş ışığı ile doğru orantılıdır. Gün içerisinde güneşi direkt olarak gören bir konumda olması gerekir. Sıklıkla saksının yönü değiştirilmelidir. Bu sayede her yaprak güneşten faydalanabilir.

· Işığı seven salon palmiyesi, karanlık mekanlarda bulunmayı sevmez. Dolayısıyla evde veya ofiste salon palmiyesinin pencereye yakın olması gerekir.

Salon Palmiyesi Nasıl Sulanır?

Salon palmiyesi sulama işlemi toprağı kontrol edilerek yapılmalıdır. Bu çiçeğin sulamasında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Yaz günlerdeki sıcaklarda haftada 2 kez sulanması gerekir. Salon palmiyesi, soğuk bir bölgede yetiştiriliyorsa haftada bir kez sulanması yeterli olur.

Salon palmiyesi sulanırken toprağın çürümemesine dikkat edilmelidir. Bunun için yapraklarını spreyle sulamak gerekebilir. Toprağına ise damla damla su dökebilirsiniz. Salon palmiyesi bitkisinin toprağına dökülecek suyun dinlendirilmiş olması önemlidir.

Salon Palmiyesinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Areka palmiyesi toprağı, mineral bakımından zengin olmalıdır. Toprağın pH derecesi 6,5 ile 7,5 aralığında değişebilir. Bitkinin yapraklarında solma olduğunda bitki vitamini kullanılabilir. Yaprakları sağlıklıysa vitamine gerek yoktur.

Salon Palmiyesi Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Areka palmiyesi saksısı nasıl olmalı sorusunu merak edenler olabilir. Salon palmiyesinin saksısı büyük tercih edilmelidir.

Salon Palmiyesinin Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Salon palmiyesi saksı değişimi konusunda hassas olunmasını ister. Her yıl saksıya bir miktar toprak eklenmelidir. Saksı değişimi ise 2 sene ara ile yapılmalıdır. Saksı değişimi zamanı için ise bahar ayları tercih edilmelidir. Her saksı değişimde saksı boyutundan bir numara büyük saksı tercih edilmesi gerekir.

Salon Palmiyesinin Yaprakları Neden Kurur?

Salon palmiyesinin zaman zaman yaprakları kurur. Yapraklarının kuruma sebebi ise birden fazladır. Salon palmiyesinin toprağında meydana gelen çürüme yaprakları etkiler. Bu sebeple yapraklar da kurur. Yapraklara oksijen akışını önleyen çürüme, bitkiye zarar verir.

Eğer klorlu su ile sulama yapılırsa durum bitkinin kurumasına sebep olur. Sulama öncesinde musluk suyunun dinlendirilmesi bu nedenle önemlidir. Bunun yanı sıra areka palmiyesi güneş ışığını ve rüzgarı çok fazla aldığında yaprakları kurumaya başlar. Bunun için ılıman bir ortam hazırlanması gerekir. Kuruyan yaprakların bitkinin tamamını çürütmemesi için budama yapılması gerekir.

Salon Palmiyesi Nasıl Budanır?

Areka palmiyesi budama makas yardımı ile yapılabilir. Kuruyan yaprakların temizlenmesi gerekir. Salon palmiyesini salından budamak gerektiğinde dalın ucundan hava ile temas etmeyecek şekilde mum veya macun yardımı ile kapatılması gerekir. Aksi takdirde dal çürüyebilir.

Salon Palmiyesinin Mantar Hastalığı Nasıl Önlenir?

Bulunduğu mekandaki kötü enerjiyi yok eden ve ortamın havasını temizleyen salon palmiyesi, bazı durumlarda mantar hastalığına yakalanabilir. Bu durumda önlem almak önemlidir.

Salon palmiyesinde meydana gelebilecek mantar hastalığını önlemek için bitki ilacı kullanılabilir. Aynı zamanda mantar hastalığından korumak için bitkiyi sulama konusunda ölçülü olmak gerekir. Toprağın nemli alması bitkinin ömrünü uzatır.

Salon Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?

Areka palmiyesi çoğaltma işlemi uygulamak birçok salon palmiyesi bitkinizin olmasına kapı aralayabilir. Bunun için aşağıdaki çoğaltma püf noktaları bilinmelidir.

· Salon palmiyesini çoğaltmak için bahar aylarını beklemek gerekir. Kökten uca uzayan bir bitki olan salon palmiyesi kökten çıkan filizleri ayırarak çoğaltılabilir.

· Ayrılan kökler şeffaf bir poşete geçirilip bağlanmalıdır.

· Aydınlık ve ılık bir odada birkaç gün bekletilmesi gerekir. Birkaç günün ardından kökler canlanır.

· Canlanan ve sürgün veren salon palmiyesi kökleri uygun bir saksıya dikilmelidir. Bu adımdan sonra areka palmiyesinin büyümesine şahitlik edebilirsiniz.