Antoryum Çiçeğinin Bakımı, Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Çoğaltılır?

Antoryum Çiçeği (Anthurium), bulunduğu mekânın havasını değiştiren, kolay yetiştirilebilen bir bitkidir. İç mekâna güzellik katan bu bitki, pek çok evde baş köşede yer alır. Kalp biçiminde çiçek açan antoryum çiçeği oldukça özel bir bitkidir. Özel günlerde sıklıkla tercih edilir. Antoryum çiçeği evlerde rahatlıkla bakılabilecek bir çiçek türüdür. Peki, antoryum çiçeğinin özellikleri nelerdir? Antoryum çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, antoryum çiçeğine dair merak edilenler.

Antoryum Çiçeği Nedir?

Antoryum çiçeği, flamingo çiçeği olarak da bilinen bir bitkidir. Orta ve Güney Amerika kökenlidir. Kuzey Arjantin, Karayipler ve Kuzey Meksika’nın bazı bölgelerinde bulunan bu bitki, birçok tropikal bitkiden daha uyumludur. Uzun ömürlü bir bitkidir. Ateş kırmızı rengiyle dikkat çeken antoryum çiçeğinin yüksekliği 50-80 cm arasındadır. Antoryum çiçeği ayrıcı mor, açık kırmızı ve pembe renklerde de bulunur.

Antoryum Çiçeğinin Latincesi

Latincesi Anthurium andreanum olan antoryum çiçeğinin kökeni aracea ailesinden gelir.

Antoryum Çiçeğinin Özellikleri

Antoryum çiçeği aracea ailesinden gelen bir bitkidir. Antoryum çiçeği genel olarak kuyruk çiçeği, flamingo çiçeği isimleriyle de tanınır. Antoryum çiçeği kırmızı bir bitkidir. Çiçekleri kalp şeklinde olan bu bitkinin ortası ise yeşil veya sarıdır. Antoryum çiçeği doğru koşullarda bakıldığı takdirde tüm sene çiçek açabilme özelliğine sahiptir. Özel bir yapıya sahip olan antoryum çiçeği süs bitkisi olarak tercih edilir.

· Antoryum çiçeğine flamingo çiçeği de denir. Bunun sebebi, çiçek açan kısımlarının flamingoyu andırmasıdır.

· Antoryum çiçeği büyük ve yoğun renkli yaprakları ile dikkat çeker. Antoryum çiçeği kırmızı, nar çiçeği, pembe ve beyaz renkte bulunur.

· Antoryum bitkisinin bakımı kolaydır. Tropikal bir bitki olsa da kolay uyum sağlar. Evlerde rahatlıkla bakılabilir.

· Antoryum çiçeği zarif ve estetik bir görüntüye sahiptir. Estetik görüntüsü nedeniyle dekorasyonda sıklıkla tercih edilir.

· Kökeni Orta ve Güney Amerika’dır.

· Antoryum çiçeği tüm yıl çiçek açabilme özelliği nedeniyle dekorasyonların favori çiçekleri arasındadır.

· Antoryum çiçeği çok düşük sıcaklıkları sevmez. Bu çiçeğin yetişmesi için ideal ısı oranı 20-28 derece arasıdır.

· Antoryum çiçeğinin toprağının verimli olması gerekir. Antoryum çiçeği toprağının vitamin ve mineral yönden zengin olmasına dikkat edilmelidir.

Antoryum (Anthurium) Çiçeğinin Hikayesi

Antoryum çiçeği kalp şeklinde açan bir bitkidir. Antoryum çiçeği genel olarak misafirperverliği, mutluluğu ve bereketi simgeler. Antoryum çiçeği bulunduğu ortama kolaylıkla uyum sağlar. Kalp şeklinde olması ise zenginlik ve aşkla bağdaştırılır.

Antoryum renklerine göre farklı anlamlarda yorumlanabilir. Beyaz antoryumlar genellikle sadeliğin simgesi olarak kabul edilir. Pembe antoryumlar sevgiyi ifade ederken, kırmızı antoryumlar ise yoğun ve tutkulu bir aşkı temsil eder. Yeşil antoryumlar ise aşkın masum halini simgeler.

Antoryum Çiçeğinin Özellikleri

Hoş görüntüsüyle dikkat çeken antoryum çiçeğinin vazo ömrü uzundur. Bu nedenle dekoratif süslemede sıklıkla tercih edilir. Antoryum çiçeği kırmızı bir bitkidir. Çiçekleri kalp şeklinde olan antoryum çiçeğinin ortası yeşil veya sarı olur.

Nemi çok seven antoryum çiçeğinin toprağını sık sık kontrol etmek gerekir. Bu çiçeğin nemli olup olmadığı sürekli olarak kontrol edilmelidir. Antoryum çiçeği güneş ışığını doğrudan almayı sevmez. Bu nedenle antoryum çiçeğini dolaylı yoldan ışık alacağı bir yere koymak gerekir. Güneş gören kısımları tek bir tarafa yönelir. Işığın eşit bir şekilde bitkiye yayılması için belirli aralıklarla saksının yerinin değiştirilmesi gerekir.

Antoryum Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Antoryum veya bilinen adıyla flamingo çiçeğinin bakımı kolaydır. Antoryum çiçeği sene boyunca çiçek açan uzun ömürlü bir bitkidir. Yaprakları parlak bir görünüme sahip olan antoryum, nemi sever. Bu nedenle nem gereksiniminin karşılanması için spreyle su püskürtmek gerekir. Antoryum çiçeğini iç mekanda soğuk olmayan ve rüzgar almayan bir noktaya koyabilirsiniz. Parçalı güneş alan yerler en uygun yerler antoryum çiçeği için ideal yerlerdir. Güneş ışığının süzüldüğü bir noktaya saksınızı yerleştirebilirsiniz.

Antoryum çiçeğinin yetiştiği toprak vitamin ve mineral açısından zengin olmalıdır. Toprak verimsizse yılda bir kez gübre yapılması oldukça önemlidir.

Antoryum Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?

Antoryum çiçeğinin yaz aylarında haftada 3 kez sulanması yeterlidir. Diğer dönemlerde ise birkaç günlük aralıklarla iki kez sulama yeterli olacaktır. Bitki tabak kısmında uzun süre su kalmamasına dikkat edilmemesi gerekir. Antoryum çiçeği bakımı yapılırken bitkinin kış aylarında daha az sulanmalı ve soğuktan korunmalıdır. Ayrıca suyun bitkinin toprağının her noktasına ulaştığından emin olmak gerekir. Sulama işleminde bitkinin her tarafına eşit miktarda su verilmesi gerekir. Fazla sulama yapılması halinde yapraklarda ve köklerde ciddi hasarlar oluşur. Antoryum çiçeğinin canlı kalabilmesi için sağlıksız ve kurumuş çiçeklerinin temizlenmesi ve budanması oldukça önemlidir.

Antoryum Çiçeğinin Budaması Nasıl Yapılır?

Antoryum çiçeğinin kuruyan veya zarar gören yaprakları budanabilir. Bir budama makası veya herhangi bir makasla budayabilirsiniz. Budama işlemi ile çiçeğin rahat büyümesi sağlanmış olur.

Antoryum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Antoryum çiçeği çok hızlı gelişen bir çiçek değildir. Boyu fazla uzamaz. Antoryum çiçeğinin çoğaltılması için en elverişli zaman nisan ve mayıs aylarıdır.

Antoryum çiçeği kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Çoğaltırken kökten ayrılan antoryum ayrılan kökünden başka bir saksının içerisine dikilerek çoğaltılır. Kökten ayrılan ikinci bitki en kısa sürede büyür. Çiçek açar ve tekrar kök salmaya başlar. Bitkiye oda sıcaklığında su vermek gerekir.

Antoryum Çiçeği Yapraktan Nasıl Çoğaltılır?

Antoryum çiçeği kök kısmından kolaylıkla filizlenebilir. Çoğaltma işlemi için bu filizler kullanılır. Yazı aylarında haziran ve sonrasındaki uygun bir zamanda çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kökten çıkan filizleri hafif eşeleyerek köküyle birlikte nazik bir biçimde ayırın. Saksıda yer alan toprağın orta kısmına antoryum filizini koyarak dikme işlemini tamamlayın. Toprağı kapatırken bitkinin hava almamasına özen göstermek gerekir. En son işlemde bitkinin can suyunu verebilirsiniz. Bitki, kısa zamanda köklenecektir. Bitkinin büyümeye başlaması ise en geç bir buçuk ay içerisinde gerçekleşir.

Antoryum Çiçeğinin Yaprakları Kuruyunca Ne Yapmalı?

Antoryum çiçeğinin yaprakları kuruyorsa bunun pek çok nedeni olabilir. Bitki yeterli gün ışığı almıyorsa veya doğrudan gün ışığına maruz kalıyorsa kuruyabilir. Antoryum çiçeğinin az sulanması da kurumasına neden olabilir. Bir hastalığın ortaya çıkması da kuruma nedenleri arasındadır. Bitkiye yeterli bakım gösterilmediği takdirde kuruyacaktır.

Antoryum çiçeğinin kurumasını önlemek ve canlı kalmasını sağlamak için yapraklarına düzenli olarak su püskürtmek gerekir.