Haworthia bitkisi sukulent ailesinin gözde bitkileri arasında yer alır. Farklı şekil ve desenleriyle dikkat çeken haworthia ev ve ofis bitkisi olarak son dönemlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Bakımı oldukça kolay olan haworthia bitkisi özellikle peyzaj çalışmalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Haworthia Bitkisi Nedir?

Yaklaşık 150 çeşit küçük sukulent bitkinin cinsi olan haworthia, yılan derisi çiçeği olarak da bilinir. Zebra gibi desenleri olması sebebiyle zebra kaktüsü olarak da tanımlanan haworthia Afrika’ya özgü bir bitkidir. Yaprakları zebra gibi beyaz çizgilere sahip olan haworthia, her ortamda dikkat çeken bir bitkidir.

Haworthia bitkisinin kökeni Güney Afrika ve Güney Namibya’dır. Afrika’ya özgü bir bitki olan Haworthia, genellikle çöl iklimi görülen bölgelerde ve kayalıklarda yetişir. Hawortia bitkisinin gelişimi oldukça azdır.

Haworthia Bitkisinin Latincesi

Haworthia bitkisinin Latincesi Haworthia Limifolia olarak yer almaktadır.

Haworthia Bitkisinin Türleri Nelerdir?

Haworthia bitkisinin yaklaşık 150’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Haworthia bitkisinin türlerinin bakımı oldukça basittir. Küçük yapıda olan Haworthia bitkisinin çeşitlerinin tek farkı rengi, deseni ve yaprak yapılarının biçimidir. Haworthia bitkisinin en popüler olan türleri şu şekildedir;

Haworthia Fasciata

Hawortia Fasciata türünün yaprakları yeşil ve dişlidir. Üzerinde küçük beyaz noktalar bulunan haworthia yaklaşık olarak 18 santimetreye kadar büyüyebilir. Büyüme sırasında yaprakları iç kısma doğru yönelir.

Haworthia Cooperi

Yuvarlak yaprakları ile Haworthia türlerinden ayrılan bu tür, yastığa benzeyen bir görüntüye sahiptir. Bazen yeşil, mavi ve kırmızı tonlarda yer alabilen Haworthia Cooperi, yaklaşık 12 santimetreye kadar büyüyebilir.

Haworthia Limifolia

Hawortia bitkisinin popüler türlerinden olan Haworthia Limifolia, kahverengi ve yeşil karışımı yapraklara sahiptir. Yaklaşık 7 santimetre çapına kadar büyüyebilir.

Haworthia Attentuata

Haworthia bitkisinin bu türü şekil olarak Haworthia Fasciata çeşidi ile benzerlik gösterir. Yapraklarında beyaz noktalar bulunur. Zebra deseni ile aynı yapıya sahip olan Haworthia Attentuata, zebra bitkisi adını almaktadır.

Haworthia Pentagona

Haworthia’nın popüler çeşitleri arasında bulunan bu tür, koyu yeşil yapraklara sahiptir.

Haworthia Retusa

Bu türün yapraklarının uç kısımları kesilmiş bir görüntüye sahiptir.

Haworthia Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Haworthia bitkisi, özellikle yoğun güneş alan yerleri sevmez. Fazla güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları küçülür ve incelir. Bu nedenle güneş ışığının daha az girdiği yarı gölgeli alanlarda konumlandırmak gerekir. Haworthia bitkisi oda sıcaklığında rahatlıkla yetişebilmektedir. Kış aylarında ise hava sıcaklığının 10 derece altına düşmediği durumlarda dış mekanda yer alması mümkündür.

Güçlü bir yapısı bulunan bu bitki az su ile yaşamını sürdürebilir. Fazla suya ihtiyaç duymayan bu tür, yaz aylarında ılıman yerlerde, kış aylarında ise kuru havada tercih edilmektedir. Fazla sulama yapıldığı takdirde saksının alt kısmından suyun boşaltılması gerekir. Eğer fazla su saksıda kalırsa bitki çürümeye başlar.

Haworthia Bitkisinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Haworthia bitkisi için sukulent toprağı temin etmek mümkündür. Kaktüs toprağı, kuvars kumu gibi karışımlı topraklar da tercih edilebilir. Sulama sırasında suyun saksı içerisinde birikmesinin önüne geçmek için saksı dibine çakıl taşı koyabilirsiniz.

Haworthia Bitkisi Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

Haworthia bitkisi saksı değişimi, her iki veya üç yılda bir ilkbahar veya yaz aylarının başında yapılması sağlıklı olacaktır. Saksı değişimi sırasında ölü yaprakların temizlenmesi bitkinin nefes alması açısından önemlidir. Ölü yapraklarının uzaklaştırılmasının haricinden bitkinin budamaya ihtiyacı yoktur.

Haworthia Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Haworthia bitkisinin çoğaltılması için kökten yavru ayırma yöntemi tercih edilir. Dipten yılda en az iki yavru üretimi söz konusudur. Yavru ayırma yönteminde yavrunun en az 5 cm boyunda olmasına dikkat etmek gerekir. Bitkinin yavru kısmını hassas bir şekilde ayırıp küçük bir saksıya ve nemli toprak ile dikilir.