Paşa Kılıcı (Sansevieria), kılıç çiçeği veya Peygamber kılıcı çiçeği olarak bilinen iç mekân bitkisidir. Bulunduğu ortama güzellik katan paşa kılıcı, kendinize ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz eşsiz bir bitkidir. İç mekân dekorasyonuna renk katan paşa kılıcının evde kolaylıkla bakımı yapılabilir.

Paşa Kılıcı Çiçeği Nedir?

Kılıç çiçeği, paşa kılıcı çiçeği veya Peygamber kılıcı olarak bilinen Sansevieria hoş görüntüsü ile son dönemlerde iç mekanların popüler bitkileri arasında yer alır. Oldukça dayanıklı bir bitki olan paşa kılıcının ev ve iç mekanlarda bakımı rahatlıkla yapılabilir. Kendine has görüntüsü ve güzelliğiyle dikkat çeken paşa çiçeği, bulunduğu ortamın ambiyansını değiştirir.

Paşa kılıcı, hava temizleyici özelliğe sahiptir. Gündüz saatlerinde oksijen üretimi yapar. Gece boyunca üretmiş olduğu oksijeni dışarı bırakır, karbondioksiti ise kendi bünyesine depolar. Ortamdaki karbondioksit seviyesini düşürür. İç mekandaki kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur. İç mekanlarda veya iş yerlerinde yetiştirmeye başladığınızda ortamdaki oksijenin arttığını fark edeceksiniz.

Paşa Kılıcı Çiçeği Latincesi

Paşa kılıcı çiçeğinin Latince ismi Sansevieria’dır.

Paşa Kılıcı Çiçeği Hikayesi

Paşa kılıcı, diğer adıyla peygamber kılıcı çiçeği, bir rivayete göre, Peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V’in en çok sevdiği çiçekmiş. Böylelikle peygamber kılıcı olarak anılmaya başlamış. Rivayete göre, 1 metreyi geçtiğinde tutulan dilekler kabul olurmuş.

Paşa Kılıcı Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Paşa kılıcı çiçeği özellikleri şu şekildedir;

· Paşa kılıcının en dikkat çekici özelliği uzun, ince, sert ve kılıç benzeri yapraklara sahip olmasıdır.

· Anavatanı Batı Afrika’dır.

· Oldukça dayanıklı ve bakımı kolay bir bitkidir.

· Uzunluğu, 15-40 cm arasında değişkenlik gösterir.

· Paşa kılıcının bilinen 60 türü vardır.

· Bitkinin rengi değişkenlik gösterse de genellikle yeşil yaprakları ve sarı kenarlığı bulunur.

· Paşa kılıcının bir diğer önemli özelliği ise havayı temizleyebilmesidir. Paşa kılıcı bitkisi havayı temizleyebilen bir bitkidir. Gündüz saatlerinde enerji ve oksijen üretir. Gece ise ürettiği oksijeni dışarı bırakır, karbondioksiti ise depolar. İç mekandaki kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur.

· Kılıç bitkisi daha çok sıcak ortamları sever.

Paşa Kılıcı Bakımı

Paşa kılıcı bakımı oldukça kolaydır ancak doğru bakım koşulları oluşturulması halinde hızlı gelişir. Kılıç çiçeği, güneş ışığını sever ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Güneş ışığını dolaylı olarak alabileceği bir yere yerleştirmek gerekir.

Paşa kılıcı, susuzluğa dayanıklıdır. Gün aşırı su isteyen bir bitki değildir. Yaz aylarında haftada iki ya da üç defa sulamak yeterli olacaktır. Yaz sıcaklarından etkilenmemesi için yapraklarına su püskürtülebilir. Kış aylarında ise haftada bir kez sulamak yeterli olur. Sulama sırasında suyun toprak tarafından emildiğini kontrol etmek gerekir.

Sulama sırasında fazla suyun saksı kenarından dökülmesi önemlidir. Saksı tabanlığında yer alan fazla su sulamadan sonra dökülmelidir. Aksi halde kalan su çiçeğin çürümesine yol açar.

Kılıç çiçeğinin solan kısımlarına budama işlemi yapılabilir.

Renkli Paşa Kılıcı Bakımı

Renkli paşa kılıcı özellikle hediye amaçlı tercih edilen dekoratif bir bitkidir. Kadifemsi ve renkli kumaş yardımıyla kaplanan kılıç çiçeği dekorasyona renk katar. Susuzluğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Renkli paşa kılıcı bitkisi düz olabildiği gibi örgü şeklinde de satılır. Örgülü paşa kılıcı da yaygın olarak tercih edilir.

Paşa Kılıcı Ne Kadar Sıklıkla Sulanır?

Kılıç çiçeği, suya aşırı gereksinim duyan bir bitki değildir. Sukulent bitki türünden olması sebebiyle susuzluğa karşı dayanıklıdır. Ancak aşırı sulama bitkiye zarar verir.

Yaz aylarında toprağın nemli kalması bitki için yeterlidir. Bu nedenle yaz aylarında haftada iki kez sulama yapmak yeterlidir. Kış aylarında ise haftada bir kez sulama yapılmalıdır. Aşırı sıcak havalarda paşa kılıcı yapraklarına su püskürtülebilir.

Renkli paşa kılıcı bakımında ise bitkiye dinlenmiş su vermek rengin korunmasını sağlayacaktır. İçeriğinde klor ve kireç bulunan su çiçeğin rengine hasar verebilir. Bu nedenle paşa kılıcına dinlenmiş su vermek en doğrusudur.

Paşa Kılıcı Ne Zaman Çiçek Açar?

Paşa kılıcı çiçeklenme dönemi diğer çiçeklere göre farklılık gösterir. Yaygın olarak yılbaşında çiçek açar. Her yıl farklı dönemlerde açarak uzun süre çiçeklerini koruyabilir. Paşa kılıcı çiçeği güzel bir koku yayarak hoş bir atmosfer sağlar.

Paşa Kılıcı Nasıl Budanır?

Paşa kılıcı budama için en doğru zaman büyüme mevsimidir. İlkbahar ve yaz aylarında budama yapılması halinde bitki strese de girse büyüme döneminde olduğu için etkilenmeyecektir.

Paşa Kılıcı Nasıl Çoğaltılır?

Paşa kılıcını büyüme zamanında yani ilkbahar ve yaz aylarında çoğaltmak gerekir. Paşa kılıcı, en az 10 santime ulaştığında saksı değişimi esnasında bölünebilir. Topraktan çıkan sürgünler de saksıya alınabilir.