Şeflera bitkisi ev, ofis ve işyerlerine hava katan ve sevilen salon bitkilerinden biridir. Dayanıklı yapısı ile kolay yetiştirilebilen bir bitki olan Şeflera (Schefflera) mekana şık bir görüntü katar. Şeflera çiçeği hemen hemen her ortama uyum sağlayan hoş bir bitkidir.

Şeflera Bitkisi Nedir?

Şeflera çiçeği, yaprakları elin parmaklarını andıran düz yeşil, sarı yeşil ve beyaz renkleriyle öne çıkar. Beş parmak Şeflera veya şemsiye bitkisi olarak da tanınan bu bitki iç ve dış mekanda kullanılabilir.

Araliaceae familyasından gelen Şeflera bitkisinin ortalama 750 cinsinin olduğu bilinir. Şeflera denilince akla gelen en yaygın tür Schefflera Arboricola’dır. Genellikle ofis, ev veya iş yerlerinde sıklıkla tercih edilen Şeflera, ortama uyum sağlar ve bakımı zahmetsizdir.

Şeflera Bitkisi Anlamı

Şeflera bitkisi, Feng Shui’de yaygın kullanılan bitkilerden biridir. Yaprak parmakların pozitif enerjiyi ve zenginliği çektiği düşünülür. Bu sebeple Şeflera bolluk, bereket, zenginlik ve şansla ilişkilendirilmiş bir bitkidir.

Şeflera Bitkisinin Özellikleri

Şeflera bitkisinin özellikleri şu şekildedir;

· Araliaceae familyasından gelen Şeflera bitkisinin ortalama 750 türü bulunur.

· Dayanıklı bir bitkidir ve bakımı zahmetsizdir.

· Doğada yaklaşık 4 metreye kadar uzayabilen Şeflera bitkisi ev ortamında en fazla 2 metreye kadar uzar.

· Şeflera bitkisi çiçek açmayan yapraklı bir bitkidir. Bitki, ömrü boyunca yaprak açar. Çiçeklenme ise daha çok yaşlı bitkilerde gözlenir.

Şeflera Bitkisi Bakımı

Şeflera bitkisinin bakımı kolaydır. Zorlu koşullara dayanıklıdır. Şeflera, her ne kadar zorlu koşullara dayanıklı olsa bile bakım ister. Bakımı kolaydır ancak belirli noktalara dikkat etmek gerekir.

Şeflera bitkisinin bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

· Şeflera bol ışık seven bir bitkidir. Aydınlık ortamları sever. Sabah ve akşam güneşi alabilecek mekanlarda sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bitki, güneşi sevse de özellikle yaz aylarında doğrudan gün ışığından uzak tutmak gerekir. Bu nedenle dolaylı güneş alan bir noktada konumlandırmak oldukça sağlıklı olacaktır.

· Şeflera nemli ortamları seven bir bitkidir. Bu nedenle bitki yaz aylarında toprağı kontrol edilerek nemli kalması sağlanabilir. Özellikle yaz aylarında haftalık nemlendirmek gerekir. Kış aylarında ise bitki toprağı kurudukça sulanabilir.

· Şeflera çiçeği hava akımına maruz kalmak istemez. Bu nedenle cereyanda bırakmamak gerekir. Cereyanda bitki kısa zamanda yapraklarını dökmeye başlayacaktır. Bu nedenle hava akımının olduğu noktalarda konumlandırmamaya özen göstermek gerekir.

· Şeflera bitkisi yaz veya kış ayları fark etmeksizin oda sıcaklığında yetiştirilmelidir.

· Bitkide sararma ve yaprak dökümü oluyorsa bitki muhtemelen fazla sulanmıştır. Toprağın kurumasını bekleyerek sulama yapabilirsiniz.

· Kahverengi ve gevrek yaprak söz konusuysa az sulama yapılmış olabilir.

Şeflera Bitkisi Nasıl Sulanır?

Şeflere bitkisi bakım ihtiyacına göre sulanabilir. Bu bitkinin toprak nemi kontrol edilerek sulama yapılmalıdır. Toprak yüzeyi eşit ıslanacak şekilde sulanmalıdır. Su, toprağın her yerine ulaşmalıdır. Sulama miktarı, saksının boyutuna, ışık yoğunluğuna ve mevsime göre ayarlanabilir.

Yaz aylarında bitkinin su gereksinimi artacağı için daha fazla su vermek gerekir. Yaz aylarında gereksinime göre haftada bir sulanabilir. Kış aylarında ise sulama miktarı azaltılır. Sulama yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri suyun oda sıcaklığında dinlendirilmiş olmasıdır.

Bitkiyi sularken kullanılan kapta aynı ölçüde, aynı günde sulama yapmak doğru olacaktır. Şeflera bitkisinde büyük bir değişim olmadığı sürece kullanılan ölçü, kap ve su miktarı değişmemelidir.

Şeflera Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şeflera bitkisi kolaylıkla çoğaltılabilir. Şeflera bitkisini dalından kolaylıkla çoğaltmak mümkündür. Gövdeden uzanan dallar varsa bu dallardan birini gövdeye yakın bir noktadan keserek köklendirme yapmak mümkündür. Kesme işleminden sonra bitkiyi suya koyarak köklenmesi beklenir. Köklenen dalı, yeni bir saksıya dikerek yeni bir bitki elde edilmiş olur.

Şeflera Bitkisi Toprağı Nasıl Olmalı?

Şeflera bitkisinin toprağı nemli ve zengin olmalıdır. İyi drenajlı, kumlu bir toprak Şeflera bitkisi için idealdir.

Şeflera Bitkisi Nasıl Budanır?

Şeflera bitkisi özellikle yeterli ışık almıyorsa arada bir budanması gerekebilir. Bitki, budama sonrası hızlıca sıçrama yapar. Böylelikle daha verimli ve sağlıklı hale gelmiş olur.

Şeflera Bitkisi Çiçek Açar mı?

Şeflera bitkisi doğal ortamında tropikal iklimde çiçek açar. Ancak salon bitkisi olarak çiçek açmamaktadır.