Kalanşo Çiçeği Nedir? Nasıl Bakılır? Nasıl Çoğaltılır?

Kalanşo çiçeği (Kalanchoe); Sukulent ailesinin bir üyesi olup, son zamanlarda dekorasyon amacıyla sıklıkla tercih edilen bir çiçek türüdür. Kalanşo çiçeği, rengarenk çiçekleriyle bulunduğu ortamı güzelleştiren bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay olan kalanşo çiçeği, ev bitkileri arasında dikkat çeken bir türdür. İç mekanların favori çiçekleri arasında yer alan kalanşo çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, nasıl yetiştirilir? İşte, kalanşo çiçeği hakkında bilmeniz gerekenler.

Kalanşo Çiçeği Nedir?

Asıl adı ‘’Kalanchoe’’ olup Türkçeye ‘’Kalanşo’’ olarak geçen bu çiçeğin, bu kadar yaygın olarak yetiştirilmesinin sebebi bakımının kolay olmasıdır. Pembe, turuncu, beyaz ve sarı gibi fazlaca renk skalasına sahip olan Kalanşo çiçeği görsel bir şenlik sunar. Kalanşo çiçeği, Ateşli Katy olarak da anılmaktadır. Gerekli şartlar ve uygun ortam sağlanırsa Kalanşo çiçeğinin uzun süre canlı kalması mümkündür. Kalanşo çiçeğinin dekoratif olarak kullanılmasının yanı sıra, alternatif tıpta da sıkça kullanıldığı bilinmektedir.

Kalanşo Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?

Ateşli Katy olarak da bilinen Kalanşo çiçeği, Sukulent familyasının etli yapraklı bir üyesidir. Latince adı olan ‘’Kalanchoe’’ olan çiçek Türkçeye ‘’Kalanşo’’ olarak geçmiştir. Kalanchoe kelimesinin kökeni Çinceden gelmektedir. Kalanşo çiçeğinin Çince kelime anlamı düşüp yeşeren anlamına manasında kullanılmaktadır. Kalanşo çiçeğinin kırılan ve düşen yapraklarının, bulunduğu yerde yeniden yeşermesinden dolayı bu ismin verildiği düşünülmektedir. Eski zamanlardan beri Çin’de süs bitkisi olarak kullanılmasına karşın, bu çiçeği dünyaya tanıtan Robert Blossfeld isimli Alman bir botanikçi olmuştur.

Kalanşo Çiçeğinin Anlamı

Kalanşo çiçeğinin kelime anlamının ‘’düşen, yeşeren’’ olduğunu söylemek mümkündür. Peki bu çiçeği birine hediye etmek ne anlama gelir? Evrensel olarak aşkın rengi olarak bilinen kırmızı renk, Kalanşo çiçeği için de aynı anlamı ifade eder. Kırmızı Kalanşo çiçeği aşkın habercisidir. Hasta olan birisine ise, sarı Kalanşo çiçeği göndermek ona ‘’Geçmiş olsun’’ demenin güzel bir yoludur. Pembe renkli olanları tebrik etmek, başarıyı kutlamak için kullanılmasının yanı sıra, beyaz olanlar da özür dilemek için gönderilmektedir. Ayrıca beyaz Kalanşo çiçeği masumiyeti de simgelemektedir.

Kalanşo Çiçeğinin Latincesi

Sukulent ailesinin bir üyesi olan Kalanşo çiçeği tropik bir bitki türüdür. Latince adı ‘’Kalanchoe’’olan Kalanşo çiçeğinin isim kökeninin ise Çin’den geldiği bilinmektedir. Kalanşo çiçeği tropikal ve etli bir çiçek türüdür. Asya ve Afrika kökenli olan Kalanşo çiçeğinin, Madagaskar’da ise 125’e yakın türü bulunmaktadır.

Kalanşo Çiçeğinin Özellikleri

Bakımının zahmetsiz olmasının yanı sıra görsel güzelliği sebebiyle popüler bir bitki haline gelen Kalanşo çiçeğinin belirli özellikleri vardır.

· Asya ve Afrika kökenli bir çiçektir. En yoğun olarak Madagaskar bölgesinde bulunmaktadır.

· Beyaz, pembe, sarı, turuncu ve kırmızı geniş bir renk skalasına sahiptir.

· Sukulent familyasına ait olan Kalanşo çiçeğinin 125 farklı çeşidi vardır.

· Geniş ve etli yapraklara sahip olmasının yanı sıra zarif ve yarı açmış yarı tomurcuk halinde çiçekleri bulunur.

· Soğuk havayı sevmediği bilinen Kalanşo çiçeğinin aşırı sıcak seven bir çiçek olmadığını da söyleyebiliriz. Bahar aylarında hızla büyümekte olan Kalanşo çiçeğinin büyümesi yaz aylarında biraz daha duraksar.

· Aydınlık bir yere konumlandırılmalı ve bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. Ortamda ısıtma cihazı, kalorifer peteği gibi ısı yayan cisimlerden uzak tutulmalıdır.

· Suyu çok fazla sevmeyen Kalanşo çiçeğinin toprağının da kupkuru bırakılmaması gerekir. Belirli aralıklarla toprağını nemlendirmek önemlidir.

· Çok uzun bir bitki olmamasına karşın iyi bir bakım sağlanırsa 25-35 cm civarına ulaşabileceği görülmüştür.

· Dört mevsim boyunca çiçek açabilen nadide türlerden biridir.

· Kalanşo çiçeğinin 1924 yılında dünyaya tanıtılmasının Robert Blossfeld isimli Alman botanikçi sayesinde olduğu düşünülür.

Kalanşo Çiçeğinin Faydaları

Dekoratif amaçlı kullanımıyla göze fazlasıyla hitap eden Kalanşo çiçeğinin başka birçok faydasının bulunduğu bilinir. Günümüzde geleneksel tıp için kullanıldığı alanlar oldukça fazladır. Sizler için faydalarını şöyle sıralamak mümkündür;

· Açık yaraların daha hızlı iyileşmesi için kullanılır.

· Kalanşo çiçeği ezilerek elde edilen jelimsi sıvı, deri yenileyici özelliğe sahiptir.

· Emzirme sürecindeki anneler için bir baş belası haline gelen meme ucu yaraları için tedavi edici ve yenileyici özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.

· Ciltte pürüzsüz bir etki bırakan Kalanşo çiçeğinin çatlakları da onarıcı özelliği vardır.

· Kalanşo çiçeğinin yapraklarından elde edilen sıvıdan losyon cilt sıkılaştırmaya yardımcı olur.

· İltihaplı yaraların tedavisinde kullanmak iltihapların iyileşme süresini aza indirmektedir.

· Yazın oluşan güneş lekelerine karşı da önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir.

· Siyah noktaların giderilmesi için de Kalanşo yaprağından faydalanılmaktadır.

· Evinizde bulunan Kalanşo çiçeğinin yapraklarındaki jeli, el kremi ve nemlendirici olarak kullanmak da mümkündür.

Kalanşo Çiçeğinin Bakımı

Özenli ve düzgün bir bakımın her bitkinin ömrünü uzattığını söyleyebiliriz. Kalanşo çiçeği bakımı kolay bir çiçek türüdür. Çok detaylı bir bakım gerektirmemesine karşın, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da vardır. Kalanşo çiçeğinin bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması büyümesini yavaşlatır. Soğuk ortamda bırakılan Kalanşo çiçeğinin sağlıklı yapısını kaybettiği bilinir.

Kalanşo çiçeği fazla güneş ve suyu sevmez. Bu nedenle bu çiçeği kışın güneş gören bir yerde yazın ise gölgede konumlandırmak gerekir. Kapalı ortamlarda yetiştirmek için ideal sıcaklık ise 10-12 derece civarındadır. Nem gereksinimi olmaması nedeniyle diğer saksı çiçeklerine göre bakımı daha kolaydır. Kalanşo çiçeği ayrıca hava akımlarından ve cereyandan kolaylıkla etkilenir. Bu nedenle hava akımının olduğu yerlerde bulundurmamak gerekir.

Kalanşo çiçeğinin humuslu bir toprakta büyütülmesi gerekir. Kalanşo çiçeğinin budamasının zamanında yapılması ve kuruyan yapraklarının kopartılması çiçeğin ömrünü uzatacaktır.

Kalanşo Çiçeği Nasıl Sulanır?

Kalanşo çiçeği suyu çok seven bir bitki değildir. Kış aylarında haftada bir, yazın sıcak günlerde ise haftada 2-3 kere sulamak Kalanşo çiçeğinin ihtiyacı olan suyu sağlayacaktır. Bu şekilde sulanmasına rağmen toprağı kuruyorsa sulama sıklığını artırmak gerekebilir. Kalanşo çiçeğinin sulaması yapraklarına ve köküne spreyleme şeklinde veya toprağına yavaşça su dökerek yapılabilir.

Kalanşo çiçeğini sularken kullanılan suyun 1-2 gün dinlendirilmiş olması önemlidir. Saksı tabağında kalan suyun boşaltılması gerekir. Fazla sulama yapmak da çiçeğin köklerinin çürümesine ve ölmesine neden olur.

Kalanşo Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Tropikal bir iklim kökenli olan Kalanşo çiçeğinin humus katkılı bir toprakta yetişmesi gerekir. Toprağının yılda 3-4 kez mineral ile zenginleştirilmesi Kalanşo çiçeğinin sağlığı için gereklidir. Yaprakları ve çiçeği sürekli olarak kurumaya devam eden Kalanşo çiçeğinin, toprağının değiştirilmesi gerektiği aklınıza gelmelidir. Sulandıktan sonra toprak fazla suyu emmez ve alta doğru drenajını sağlayacaktır. Bu durumda Kalanşo çiçeğinin saksı altındaki tabakta biriken suyu temizlenmelidir.

Kalanşo Çiçeğinin Budaması Nasıl Yapılır?

Kalanşo çiçeğinin kuruyan ve solan yaprakları çiçek kısmında ise geri dönüşü olmayacak şekilde kurumuş olan bölümler budanmalıdır. Düzenli aralıklarda yapılacak budama işlemi bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlar ve kurumayı en aza indirir. Kalanşo çiçeğini budamak için en doğru zaman nisan-mayıs aylarıdır. Bu aylardan sonra büyümesi hızlanır. Güneşe doğru eğilimi olduğu bilinen Kalanşo çiçeğinin simetrik bir şekilde büyümesini sağlamak için konumu belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Fazla eğilmiş ve dışa dönük olan Kalanşo çiçeğinin ise budanmasının simetrik açıdan önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Kalanşo Çiçeğinin Çoğaltılması Nasıl Yapılır?

Kalanşo çiçeğinin çoğaltılması için en sık kullanılan yöntem budanan sağlıklı bir dalının yeniden toprağa ekilmesidir. Budanan dalın toprağa ekilmeden önce suda bir süre bekletilmesi doğru olacaktır. Kalanşo çiçeğinin çoğaltılması için belirli bir mevsim olmaması i her mevsim çoğaltılmasına olanak sağlamaktadır. Kendiliğinden kırılan Kalanşo çiçeği parçasını 2-3 gün nemli bir kağıt havlu içinde muhafaza etmek yarasının iyileşmesi açısından önemlidir. Daha sonra 20-25 cm çapında bir saksı içerisinde nemlendirilmiş toprağa dikilir.

Toprağın üstünün 3-4 hafta kadar siyah bir poşetle örtülmesi büyüme hızını arttırır. Tohum olarak çoğaltmak için ise en doğru zaman mart-nisan aylarıdır. Humuslu bir toprağın bulunduğu bir saksıya dikilen Kalanşo çiçeği tohumunun, belirli aralıklarla nemlendirilmesi gerekir. Yine aynı şekilde siyah naylon poşetle saksının üstünü kapatmak, bitkinin daha hızlı filizlenmesi sağlar.