Zarafeti ile dikkat çeken mavi orkide doğada kendiliğinden yetişen bir orkide türü değildir. Mavi orkide, beyaz orkidenin özel bir teknik uygulanarak mavi rengi alması ile oluşur. Orkide türleri arasında yer alan mavi orkideler göz kamaştıran güzelliği ile her zaman dikkat çeker. Mavi orkide uygun ortamda ve güzel bakıldığı takdirde uzun zaman yaşayabilir.

Mavi Orkide Nedir?

Salepgiller familyasından olan orkide, zarif görünümüyle dikkat çeker. Birçok rengi bulunan orkide, mavi rengi oldukça tercih edilir. Mavi orkide çiçeği doğada kendiliğinden yetişmez. Hollanda’da özel yöntemlerle yetiştirilmektedir.

Mavi Orkide Anlamı

Mavi orkidenin bazı ülkelerde ve kültürlerde derin anlamı bulunur. Mavi orkide kraliyet rengini simgeler. Kraliyet rengi olması sebebiyle barış, asalet ve güç anlamına da gelir. Kraliyet rengi olması sebebiyle oldukça kıymetlidir ve genellikle özel kişilere hediye edilir.

Mavi orkidenin anlamı aşkların en büyüğü olarak tanımlanır. Mavi orkide aynı zamanda barış ve asaletin sembolüdür. Derin bilgelik ile özdeşleşen mavi orkide umudu da simgeler.

Mavi Orkide Latincesi

Salepgiller familyasından olan mavi orkidenin Latincesi Phalaenopsis’tir.

Mavi Orkide Nasıl Elde Edilir?

Mavi orkideler beyaz orkideler kullanılarak hazırlanılır. Beyaz bir orkideden elde edilen mavi orkideler belli bir süre sonra beyazlayabilir. Bu çiçeklerin zamanla beyazlamasının nedeni beyaz orkideden elde edilmesidir.

Mavi orkide beyazladıktan sonra yapraklarını dökecektir. Çiçeklerin dökülmesinin ardandan bir sonraki çiçek verme döneminde beyaz çiçek açacaktır.

Mavi orkideler özel bir boya ile elde edilmektedir. Boya, orkideye herhangi bir zarar vermemektedir. Orkidenin bakımı doğru yapıldığı takdirde uzun yıllar yaşaması söz konusudur.

Mavi Orkide Bakımı

Mavi orkide bakımı zor gibi görünse de belli püf noktalara dikkat ederek sağlıklı bir çiçek yetiştirmek mümkündür. Mavi orkidenin sulanma miktarı saksı çeşidi, oda sıcaklığı ve ışık alma derecesi ile belirlenir. Mavi orkidenin yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kış aylarında ise daha az sulamak yeterli olacaktır.

Orkidenin yaprakları koyulaşmışsa susuyor demektir. Mavi orkideyi haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır.

Mavi Orkideler Ne Zaman Beyazlar?

Mavi orkideler belli bir süre beyazlamaya başlar. Belli bir süre sonra çiçeklerini döken orkide, çiçeklenme döneminde beyaz çiçek vermektedir.

Mavi orkide ışığı sever. Ancak ışığa doğrudan maruz kalmaması kritik öneme sahiptir. Mavi orkidenin ışık yönünün iki haftada bir değiştirilmesi uzun ömürlü olması açısından faydalıdır. Orkideyi rüzgar alan alanlardan uzak tutmak gerekir. Rüzgardan fazla etkilenen orkide balkon ya da kapı önü gibi alanlarda bırakmamak önemlidir. Rüzgar bitkinin ve yaprakların sallanmasına neden olur ve bu durum solmalara sebebiyet verir.

Mavi Orkide Nasıl Budanır?

Orkide uzun süre yaşayan bir bitki türüdür. Dalların üzerindeki çiçekleri solduktan sonra bitkinin yeniden çiçek açması için solduğu alanın iki boğum altından kesilerek budanması gerekir. Kesilen bölgeye hava akımının girmesinin önüne geçmek için üzerinin kapatılması gerekir. Silikon, mum veya yapışkanlarla kapatılabilmesi söz konusudur.

Mavi Orkide Toprağı Nasıl Değiştirilir?

Orkide çiçeğine toprak eklemek sağlıklı yetişmesine katkı sağlar. Orkide toprağı diğer bitkilere kıyasla ağaç kabuklarından meydana gelir. Bu durum toprak köklerinin ışık almasına yardımcı olur.